1,5 years

Run Before Beauty's Qyono

QYONO

Darius z Osirisova domu x Flying Dream

YLEISTÄ


Sukupuoli: uros

Syntynyt: 26.7.2017

Korkeus: 52,1 cm

Paino: 17 kg

Sukutaulu (TWA)

Kasvattaja: Joël Reyniers (BE)

Omistaja: Tuomas & Kerttu Tuomi

SAAVUTUKSET

Tähtisprintteri 2020 1. sija

Suomen Vinttikoiraliiton Ratamestaruus (SVKLRM) 2020 2. sija

Derby 2020 1. sija

GRL Nopurin Masters 2020 1. sijaKUVIA

ENNÄTYKSET


280 m

17,29 (Helsinki, nurmi)


350 m

21,71 (Tampere, hiekka)


480 m

31,39 (Tampere, hiekka)


TERVEYS

silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia (7/2019)

sydän: ei DCM/sydämen vajaatoimintaan viittaavia löydöksiä (ultra 10/2019)

lonkat: A/A

kyynärät: 0/0

polvilumpioluksaatio: 0/0

selkä: LTV0, SP0, VA0

myostatiinin puutos N/N (12/2018)

Qyonon MyDogDNA-profiili

LUONNE

Jos Qyonon luonnetta pitäisi kuvailla mahdollisimman lyhyesti sanoisimme vain: aina iloinen.

Qyono on sellainen, että sen päätä eivät juuri murheet (eikä myöskään järki) pakota. Sen silmissä on alati hyväntuulinen tyhjäpään katse.


Qyono on koiristamme kaikkein nöyrin ja kuuliaisin. Se tottelee nanosekunnissa ja esimerkiksi irtipito onnistuu täydellisesti, sillä Qyono on koko ajan kuulolla. Qyonolle riittää palkaksi ihmisen osoittama hellyys ja kehut, mutta ruoan perään se on kyllä varsinainen rohmu. Se söisi varmaan vaikka pikkukiviä mikäli niitä sille ruokakupista tarjoiltaisiin. Qyono tuli meille aikuisena (1-vuotiaana) kodinvaihtajana ja se on solahtanut laumaamme kuin olisi aina ollut osa sitä. Qyono välttelee kaikenlaisia konflikteja viimeiseen saakka eikä ole koskaan ollut osallisena tappelussa. Qyono on pohjimmiltaan aika herkkä koira eikä sen kanssa sovi (eikä myöskään ikinä tarvitse) käyttää kovia keinoja.


Radalla Qyono on hitaasti kypsyvää sorttia ja mikäli se juoksee ryhmässä haluaisi se mielellään aina olla uloimpana. Vieheestä se on kuitenkin aivan hulluna ja tappaakin vieheen aina vedon päätteeksi hurjalla ravistuksella. Qyonostakin löytyy siskonsa Mailin tapaan suorittajapuoli. Leluja (pallot on pop) se noutaa täydellä intensiteetillä ja vakavuudella, heiteltiin niitä sitten hiekkakuopalla tai veteen uima-altaalla tai lammen rannalla.


Qyono rakastaa kaikkia ihmisiä; tuttuja ja vieraita, vauvoja ja vaareja. Joskus se osoittaa rakkautensa turhankin rajusti hyppäämällä (ventovieraidenkin) ihmisten kasvoja kohden yrittäen antaa kunnon hammaspusun. Myös lapsille se jakelisi mielellään suukkoja, mutta niiden kanssa osaa sentään hieman hillitä eleitään. Qyono ei pelkää esimerkiksi kovia ääniä ja sillä onkin uskomaton kyky rentoutua ja heittäytyä levyksi mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Kotioloissa Qyonon tapaa useimmiten ketarat kohti kattoa, se siis nukkuu lähes aina selällään hyvin hyvin rennon oloisena ja vailla huolta huomisesta.

Qyono on helppo innostaa mihin tahansa yhteiseen tekemiseen. Pelkkä sen nimen sanominen tai kaulapannan ja remmin esille ottaminen saa koko koiran vatkaamaan päästä häntään ilosta. Qyonokin on siis varsinainen on/off -whippet.


Laumakoirana Qyono on mainio. Kuten sanottu, konfliktitilanteita se välttelee parhaansa mukaan ja ymmärtää selkeästi olevansa arvoasteikossa melko matalalla. Se hakeutuu mielellään muiden lähelle nukkumaan, mutta pärjää hyvin yksikseenkin. Jos siskonsa Maili käyttää ääntään kimeän haukun muodossa on Qyonolla leikkejä säestämässä usein rouhea murahtelu. Juoksuleikit menevät Qyonollakin toisinaan hiukan rajuiksi ja yleensä Qyono onkin nimenomaan jahtaava osapuoli, ei juoksuttaja.


Qyono ei kamalasti piittaa vieraista koirista. Paitsi narttuja se tietenkin rakastaa. Uroksetkin ovat ihan ok, mutta Mailin tavoin liian innokkaista sinkoilijoista Qyonokaan ei tykkää. Tyttöjen liehittely on kuitenkin vallan kivaa Qyonon mielestä. Mikään turhan nylkyttäjä se ei kuitenkaan ole.


Qyonolla (ja Maililla) on erikoisuutena ns. pompputaipumus ja he ovatkin ottaneet ikkunan ääressä olevan kodinhoitohuoneen tason tähystyspaikakseen. Lapsi-/koiraportit ovat Qyonollekin vain muodollisuus, joiden yli loikataan mennen tullen ja ilman vauhtia.